Att exjobba!

Om någon hade sagt till mig i tvåan efter elmagtentan att jag skulle göra mitt exjobb inom elektromagnetisk multipelspridning hade jag nog skrattat ganska bra. Nu sitter jag här, halvvägs in på mitt exjobb, och har tillsammans med min handledare precis skickat in vårt abstract till en konferensartikel som ska presenteras på en konferens i Turin. Mitt resultat från exjobbet ska alltså presenteras på en konferens, häftigt!

Jag hade gärna tagit en bild på min fina Teknisk fysik-mugg som hänger med mig varje dag under exjobbet men skippar det då fotografering på Saab är förbjudet, man kan fällas för spionage och bli dömd till fängelse. Som kompensation får ni en bild på några ekvationer som jag jobbar med.

 

marinabild

 

 

Hur är livet som exjobbare då? Nedan kommer en snabbversion för den late läsaren och en lite längre version för de andra. J

Snabbversionen:

På min avdelning är det 24 män och en kvinna, förutom jag då. Medelåldern är ca 45. Typisk fysiker-avdelning alltså.

Kvaliteten på kaffet är liknande Mitum, med skillnaden att det är gratis.

Jag sitter i ett rum som kallas Hilton. Rummet är inte döpt efter hotellet utan fängelset Hanoi Hilton.

Jag pratar tydligen ganska norrländskt. Finns väldigt många bra uttryck som inte är svenska har jag lärt mig under dessa veckor.

På fikarasterna pratar vi om flygplan, flygkrascher och lite mer flygplan.

Långversionen:

Jag gör alltså mitt exjobb på Saab AB, alltså flygplans-Saab och inte bil-Saab, i Linköping. Mitt exjobb handlar i korthet om att implementera Maxwells ekvationer exakt i MATLAB med hjälp av sfäriska vektorvågsfunktioner för att göra en jämförelse med FDTD-kod (Finite Difference Time Domain) som är en approximativ metod. Man ska inte förstå vad det innebär, det handlar om Maxwell, MATLAB och är teoretiskt. De första fyra veckorna ägnade jag mig nästan enbart till inläsning men nu skriver jag mest rapport och implementerar.

Så det är ganska likt studielivet förutom att man inte har tentor och får bestämma själv när man ska ha påsklov! Na, vi ses på fredag!

/ Marina