Intervjuer

På den här sidan hittar ni några intervjuer med studenter på Teknisk fysik i Umeå.

Det finns fler intervjuer med både studenter och alumner på vår sida på umu.se – klicka här för att komma dit eller på ett namn för att komma till intervjun med den personen.

ÅR 2 

Linn Mannelqvist

F18

Vem är du?

Jag är en 26-årig tjej från Umeå som inte riktigt vet var hon vill i livet! Men någonstans är jag nog på väg och under tiden som jag funderar ut exakt åt vilket håll jag ska gå så försöker jag ha så roligt som möjligt och samtidigt lära mig något nytt. Jag mår som bäst och har som roligast när jag känner att jag kan balansera plugg, återhämtning och fritid väl – vilket är det pussligaste av pussel, men ibland får man till det! På fritiden tycker jag om att umgås med vänner, gå till gymmet på Iksu eller att dyka in i något kreativt projekt, antingen tillsammans med andra eller på egen hand. Jag tycker också om att gå på sittning ibland och då passar jag på att spexa tillsammans med Tengilkulten.

Läs intervjun med Linn
Varför valde du att läsa Teknisk fysik i Umeå?

Det korta svaret är att jag kände mig understimulerad i vardagen och ville möta en ordentlig utmaning. Det lite mer utförliga svaret är att jag efter att ha läst en estetisk linje på gymnasiet alltid kände på mig att jag gått miste om något på “natursidan”. Jag visste att jag ville läsa på högskola men det var inget samhällsorienterat program som lockade nog. Efter några år av arbete och en oavslutad yrkesutbildning till elinstallatör kände jag att jag riktats lite mer rätt, men inte helt. Jag minns inte exakt vad som hände sen, men jag vet att jag gick in på umu.se en dag och läste en intervju av en utexaminerad teknisk fysiker som hade börjat med ett basår och slutat med ett jobb på CERN. Det pirrade i magen av inspiration och den känslan bar jag med mig när jag sökte till basåret i Umeå. Jag läste basåret med ett ganska öppet sinne för att jag kanske skulle vilja söka något annat program i slutändan, men när fysiken och framför allt matten visade sig vara så rolig som jag hade hoppats på så visste jag att jag ville ge det ett försök.

Vilka var dina förväntningar på utbildningen?

Mina förväntningar på utbildningen var att den verkade väldigt spännande och samtidigt väldigt svår. Under basåret hann jag få en bild av arbetet det skulle innebära att läsa Teknisk fysik och att det svåraste skulle bli arbetet i sig snarare än ämnena, så länge det fanns ett intresse för dem. Eftersom jag inte hade haft intresset särskilt länge kände jag mig rätt osäker på hur länge det skulle finnas kvar. När jag blev antagen till programmet gick jag därför in med inställningen “jag får se hur långt jag tar mig, men jag vill i alla fall ha testat”. Att påbörja och ta mig igenom det första året var både svårt, spännande och på ett socialt plan väldigt skrämmande. Men bemötandet jag fått från den stora majoriteten på programmet, från dag ett fram till nu, har fått mig att vilja stanna även när det varit riktigt tufft. Nu läser jag mitt andra år på programmet och intresset för ämnena har varierat men aldrig försvunnit helt. Det är hittills både det svåraste och roligaste jag gjort och jag förväntar mig inget mindre av kommande år.

Vad är den största skillnaden i svårighetsgrad jämfört med gymnasiet?

Jag var inte så studiemotiverad under gymnasiet så jag presterade bara någorlunda i ämnen jag tyckte var roliga. Den största skillnaden i svårighetsgrad är därför att dagligen ta ansvar för att mitt jobb blir gjort och att fortsätta framåt med de medel jag har, även i perioder när motivationen och orken svajar.

Vad är det absolut bästa med Teknisk fysik i Umeå?

Det är utan tvekan gemenskapen. Jag har aldrig känt mig så hemma i en så främmande miljö. Ända sedan jag började har jag känt mig oerhört välkomnad och stöttad både av medstuderande, lärare och programledning. Det sitter i ryggmärgen hos de flesta att på Teknisk fysik hjälper vi varandra och atmosfären i NA-korridoren är väldigt inkluderande. Du kommer alltid att hitta någon med liknande intressen som är redo välkomna dig med öppna armar.

22 snabba:
Vad är din “go-to”-matlåda? 
Lasagne gjord på tomatsås med röda linser!
Vilken profil planerar du att gå?
Jag har absolut ingen aning! Beräkningsfysik verkar ballt men jag är kass på att programmera.
Favoritkurs hittills?
Linjär algebra!
Drömyrket?
Jag har definitivt ingen aning! Väntar fortfarande på ett tecken.

ÅR 3 

Sara Culligan

F17

Vem är du?

Sara heter jag, 23 år och kommer ursprungligen från Tavelsjötrakten utanför Umeå. Efter gymnasiet tog jag två pluggfria år där jag jobbade som Au Pair i Frankrike och reste i Sydamerika innan jag började plugga Teknisk Fysik. Jag pluggar just nu tredje året på och planen är att inrikta mig mot beräkning så småning om. Utanför plugget håller jag på med tyngdlyftning som jag även tävlar i, därav blir det en del tid på Boxen där jag tränar och har många av mina ej plugg-relaterade kompisar. Jag är även aktiv i min idrottsförening där jag sitter som ordförande.

Läs intervjun med Sara
Varför valde du att läsa Teknisk fysik i Umeå?

Jag var alltid inställd på att jag skulle gå läkarprogramet. Men på gymnasiet började jag tycka att matte och fysik var roligare är biologi och kemi. Jag hade en väldigt bra matte- och fysiklärare (shout out Johan Zamanian)som hade gått Teknisk Fysik och som ofta pratade gott om programet. När det väl var dags att välja kände jag mig dock fortfarande väldigt osäker men tillslut bestämde jag mig för att börja, med inställningen att om det kändes fel så var det väl bara att byta sen.

Vilka var dina förväntningar på utbildningen?

Jag gick in med inställningen att det skulle bli en utmaning, vilket jag gillar. Och det kan man nog säga att det blev också. Ettan gick bara fint, då vi läste matte som kändes ganska besläktad med den man läste på gymnasiet. Uppförsbacken för mig kom i tvåan då vi började ha flera fysikkurser samtidigt, vilket till en början kändes ganska mäktigt, men som man tillslut vande sig med.

Vad är den största skillnaden i svårighetsgrad jämfört med gymnasiet?

Den största skillnaden skulle jag säga är att man inte har en lärare närvarande på samma sätt då man inte har lika mycket schemalagt tid helt enkelt. Det kan bli svårt att alltid försöka knäcka nöten själv och då kan man istället behöva ta hjälp av varandra, vilket är varför vi ofta pluggar tillsammans i skolan.

Vad är det absolut bästa med Teknisk fysik i Umeå?

Jag är nog mest nöjd med att det alltid finns en gemenskap i NA-korridoren där många av oss sitter och pluggar. Ibland läser man svåra kurser och då är det väldigt skönt att ha snälla äldrekursare som man kan fråga om hjälp, speciellt när man går första året.

22 snabba:
Vad är din “go-to”-matlåda? 

Köttfärsås och spagetti.

Vilken profil planerar du att gå?
Beräkning.
Favoritkurs hittills?
Jag har inte gått kursen är men “Dynamisk modellering av biologiska system” är jag sjukt taggad på.
Drömyrket?
Simmulera ekosystem

Fredrik Wall Eskilsson

F17

Vem är du?

Fredrik, 29 år, från Jämtland. Jag är oftast glad och positiv, strukturerad och tålmodig. Utöver studier lägger jag gärna min tid på flugfiske, byggnadsvård, skogsvård, fysisk träning och estetiska “småhobbyer”.

Läs intervjun med Fredrik
Varför valde du att läsa Teknisk fysik i Umeå?

Framförallt för programmets bredd, dess positiva rykte och Umeås geografiska läge. Jag ville ha möjligheten att fördjupa mig i programmering, produktutveckling, mekanik/maskinteknik, materialteknik/nanoteknik och elektroteknik, med en god teoretisk grund i fysik. Denna möjlighet kunde jag bara finna här på Teknisk Fysik i Umeå, med någorlunda närhet till min hemort och flertalet fina laxälvar i norrländskt landskap inom räckhåll som bonus.

Vilka var dina förväntningar på utbildningen?

Jag förväntade mig kort och gott en intensiv men intressant, heltäckande teknisk utbildning. Nu, halvvägs in i utbildningen, så har jag stött på vissa perioder med högre tempo och mer grundläggande teoretiskt kursmaterial än vad jag förväntade mig. Inom kort börjar vi dock läsa mot inriktningar, där man har möjligheten att göra ett vägval mot den/de gren/-ar som lockat mest. Förutom de stundvisa stressmomenten så är det överraskande roligt att läsa den här utbildningen, med god sammanhållning i klassen och många intressanta problemlösningar i grupp.

Vad är den största skillnaden i svårighetsgrad jämfört med gymnasiet?

Det är mer intensivt, mer information som skall in på kortare tid, så planering och strukturering av studieupplägg och fritid kan verkligen hjälpa. Här krävs ofta även en djupare konceptuell förståelse för att klara av alla examinationsmoment.

Vad är det absolut bästa med Teknisk fysik i Umeå?

Jag upplever att alla resurser och möjligheter finns här. Bara du tar initiativet så kan du tillgodogöra dig allt du vill/behöver, och kan utvecklas på många plan som individ.

22 snabba:
Vad är din “go-to”-matlåda? 

Kycklingwok

Vilken profil planerar du att gå?
Nanoteknik/Avancerade material – m.m.
Favoritkurs hittills?

Linjär algebra

Drömyrket?

Produktutveckling med stor variation

 

ÅR 4 

Agust Engström

F16

Vem är du?

Jag heter Agust och är i skrivande stund 25 år. Jag kommer ursprungligen från Stockholm, där jag hittills har spenderat den största delen av mitt liv. Jag har sen barnsben haft ett brinnande intresse för sport i allmänhet och Djurgårdens IF i synnerhet. Eftersom jag på gymnasiet pluggade Samhällslinjen med inriktning mot juridik och ekonomi, började mitt Umeå-äventyr med det naturvetenskapliga/tekniska basåret universitetet erbjuder. Mina fritidssysselsättningar har av naturliga skäl förändrats över åren, till exempel gick majoriteten av mina lediga tid i Stockholm åt till diverse lagsporter, primärt fotboll och amerikansk fotboll.

Sen flytten har jag istället fått sköta mitt idrottande via spontanidrott som gym, motion och en rad olika bollsporter med vänner från och utanför programmet. Vilket har visats sig vara ett riktigt bra substitut till mina gamla idrottsformer. Ett intresse som jag däremot har hittat i Umeå är matlagning, förmodligen för att om jag nu är tvungen att laga maten själv om jag vill äta.. Annars så spenderar jag mycket av min fritid med att kolla på film, lyssna på musik, se matcher med Stockholms Stolthet (Svenska mästarna 2019, Djurgårdens IF), diskutera politik/ideologi eller umgås i rätt simpla former med mina vänner.

Läs intervjun med August
Varför valde du att läsa Teknisk fysik i Umeå?

När jag började basåret här i Umeå så var jag rätt säker på att jag ville bli någon slags civilingenjör, mest för att jag under min skolgång tyckt matte varit rätt kul och intressant, i alla fall i jämförelse med de andra ämnena. Under basåret insåg jag att det började bli hög tid att bestämma mig för vad jag vill spendera mitt yrkesverksamma liv med. Insåg lika snabbt att jag fortfarande inte hade en aning. Valde därför Teknisk Fysik för att jag från olika håll hörde att det skulle vara den tuffaste av civilingenjörsprogrammen. Varför lägga ned 5 år av sitt liv för att bli näst bäst? 🙂

Vilka var dina förväntningar på utbildningen?

Hur blev det sen? Jag var definitivt förberedd på att det skulle krävas mycket av min tid och ork för att ta mig igenom det här programmet. Det jag däremot inte var förberedd på var hur givande det skulle vara att plugga detta program. Både som människa och student. Man lär sig mycket om sig själv under detta program! Vad det gäller den kursspecifika nivån är jag lite delad över vilka förväntningar jag hade. Jag började fatta ett intresse för fysik under basåret, innan tyckte jag mest om matematik. Men såhär snart fyra in på programmet har jag insett att problemlösningsmetodiken man använder för att lösa fysikaliska problem går att applicera på långt fler områden än just fysiken (trots att “fysik” redan är stort fält bara det).

Vad är den största skillnaden i svårighetsgrad jämfört med gymnasiet?

Förutom det uppenbara, nivåskillnaden i kursinnehållet, så måste det vara hur fruktansvärt mycket mer ansvar som läggs på dig själv. Vilket jag ser väldigt positivt på. Med risk för att låta klyschig så vill jag säga att man med detta ansvar lär sig så mycket mer än bara det som förväntas av en på en kursspecifik nivå. Vidare så är en stor skillnad att man får möjlighet att fokusera på sina studier på ett annat sätt. I gymnasiet kan ju en och samma förmiddag bestå av företagsekonomi, religion och teater. På universitetet dyker man istället ned i ämnena på ett annat sätt, vilket gör underverk för motivation och faktiskt även för stoltheten man känner efter en avklarad tenta!

Vad är det absolut bästa med Teknisk fysik i Umeå?

Det är svårt att säga något annat än sammanhållningen, både den mellan studenterna och kursledningen. Studenter från alla årskurser sitter och pluggar på sina respektive kurser i samma korridor. Detta ger oss ett sammanhang som för mig har varit viktigt för att ibland orka med alla krävande kurser. Jag kunde redan i årskurs fråga studenter i årskurs 4-5 om hjälp med mina olika problem, äldrekursare är i regel väldigt sugna på att dela med sig av sina kunskaper! På ett mer studiesocialt plan är Teknisk fysik väldigt engagerade i en uppsjö av olika aktiviteter. I allt från studentpuben origo och robottävlingar till idrottsföreningar inom styrkelyft och diverse bollsporter.

22 snabba:
Vad är din “go-to”-matlåda? 

Detta har som mycket annat förändrats. Men just nu, lasagne!

Vilken profil går du?
Finansiell modellering
Favoritkurs hittills?

Informationsteori, närverk och marknader

Drömyrket?

Amerikansk fotbollsspelare 😉

 

ÅR 5 

Rasmus Öberg

F15

Vem är du?

Jag heter Rasmus och är halvvägs genom 23 års ålder. På fritiden gillar jag att läsa om nya kulturer och lära mig nya språk. Just nu arbetar jag på att lära mig kinesiska och spanska. Utöver detta engagerar jag mig i buddy-programmet på Umeå Universitet där vi välkomnar internationella studenter med roliga aktiviteter. När jag får tid över tycker jag även om att idrotta, gärna i form av klättring eller hinderbana.

Läs intervjun med Rasmus
Varför valde du att läsa Teknisk fysik i Umeå?

Att läsa Teknisk Fysik var inte en självklarhet för mig då jag lämnade gymnasiet med ett brett spektrum intressen. I slutändan valde jag dock Teknisk Fysik tack vare en förkärlek för fysik på gymnasiet samt programmets extremt goda rykte på arbetsmarknaden. Valet att studera i Umeå var självklart. Det finns ingen annan stad i Sverige som har den perfekta mixen av storstad och småstad och ett så levande studentliv som Umeå. Under min tid på programmet har jag inte för en sekund ångrat att jag valde att läsa Teknisk Fysik i Umeå.

Vilka var dina förväntningar på utbildningen?

Mina förväntningar var till stor del formade av min gymnasietid samt fysikerstereotyper från media: att utbildningen är väldigt teoretiskt inriktad och att mycket av studierna skulle i största mån bestå av föreläsning efter föreläsning och egna bokstudier. Nu senare vill jag snarare lägga fokus på hur applicerbart det vi lär oss på utbildningen är. Från att vi lärt oss hur vi driver projekt till hur vi sätter upp avancerade experiment och simuleringar så har vi lärt oss mycket som inte bara är ren teoretisk fysik, utan även kan appliceras i många skilda områden.

Vad är den största skillnaden i svårighetsgrad jämfört med gymnasiet?
Den största skillnaden är definitivt det egna ansvaret och kravet på en god studieteknik. Under gymnasiet kunde man komma undan med talang och lite studerande här och var. Att plugga teknisk fysik har dock inneburit att vi varje dag har behövt ta in och lära sig ett snitt på strax över två timmar föreläsning full med information, och senare kunna omsätta och använda sig av denna information. Detta kräver disciplin, och är bland det första vi får lära oss på programmet; vissa den enkla vägen, och vissa, som mig, den hårda vägen.
Vad är det absolut bästa med Teknisk fysik i Umeå?

Bemötandet och sammanhållningen i programmet. Det finns ingen anspråksfullhet eller arrogans hos varken lärare eller studenter på programmet, och det finns alltid en otrolig vilja att vara folk runtomkring till hjälps. De dagar man verkligen sitter fast i något problem vet vi att vi alltid har någon att vända oss till, vare sig det är en kurskamrat, äldrekursare eller lärare så finns det alltid hjälp att få, och personer man kan bolla idéer med.

22 snabba:
Vad är din “go-to”-matlåda? 

Indisk linsgryta med ris.

Vilken profil går du?
Nanovetenskap med någon fotonikkurs insprängd.
Favoritkurs hittills?
Hmm, mycket att välja på, men måste nog säga “Nanovetenskap” samt “Atom och Molekylfysik”.
Drömyrket?
Forskare/Utvecklare inom material för en hållbar energiförsörjning.