Det finns fler intervjuer med både studenter och alumner på vår sida på umu.se – klicka här för att komma dit eller på ett namn i punktlistan för att komma till intervjun med den personen.
ÅR 2
Linn Mannelqvist
(Intervju från 2019)
F18
Vem är du?
Jag är en 26-årig tjej från Umeå som inte riktigt vet var hon vill i livet! Men någonstans är jag nog på väg och under tiden som jag funderar ut exakt åt vilket håll jag ska gå så försöker jag ha så roligt som möjligt och samtidigt lära mig något nytt. Jag mår som bäst och har som roligast när jag känner att jag kan balansera plugg, återhämtning och fritid väl – vilket är det pussligaste av pussel, men ibland får man till det! På fritiden tycker jag om att umgås med vänner, gå till gymmet på Iksu eller att dyka in i något kreativt projekt, antingen tillsammans med andra eller på egen hand. Jag tycker också om att gå på sittning ibland och då passar jag på att spexa tillsammans med Tengilkulten.
Läs intervjun med Linn
Varför valde du att läsa Teknisk fysik i Umeå?
Det korta svaret är att jag kände mig understimulerad i vardagen och ville möta en ordentlig utmaning. Det lite mer utförliga svaret är att jag efter att ha läst en estetisk linje på gymnasiet alltid kände på mig att jag gått miste om något på “natursidan”. Jag visste att jag ville läsa på högskola men det var inget samhällsorienterat program som lockade nog. Efter några år av arbete och en oavslutad yrkesutbildning till elinstallatör kände jag att jag riktats lite mer rätt, men inte helt. Jag minns inte exakt vad som hände sen, men jag vet att jag gick in på umu.se en dag och läste en intervju av en utexaminerad teknisk fysiker som hade börjat med ett basår och slutat med ett jobb på CERN. Det pirrade i magen av inspiration och den känslan bar jag med mig när jag sökte till basåret i Umeå. Jag läste basåret med ett ganska öppet sinne för att jag kanske skulle vilja söka något annat program i slutändan, men när fysiken och framför allt matten visade sig vara så rolig som jag hade hoppats på så visste jag att jag ville ge det ett försök.
Vilka var dina förväntningar på utbildningen?
Mina förväntningar på utbildningen var att den verkade väldigt spännande och samtidigt väldigt svår. Under basåret hann jag få en bild av arbetet det skulle innebära att läsa Teknisk fysik och att det svåraste skulle bli arbetet i sig snarare än ämnena, så länge det fanns ett intresse för dem. Eftersom jag inte hade haft intresset särskilt länge kände jag mig rätt osäker på hur länge det skulle finnas kvar. När jag blev antagen till programmet gick jag därför in med inställningen “jag får se hur långt jag tar mig, men jag vill i alla fall ha testat”. Att påbörja och ta mig igenom det första året var både svårt, spännande och på ett socialt plan väldigt skrämmande. Men bemötandet jag fått från den stora majoriteten på programmet, från dag ett fram till nu, har fått mig att vilja stanna även när det varit riktigt tufft. Nu läser jag mitt andra år på programmet och intresset för ämnena har varierat men aldrig försvunnit helt. Det är hittills både det svåraste och roligaste jag gjort och jag förväntar mig inget mindre av kommande år.
Vad är den största skillnaden i svårighetsgrad jämfört med gymnasiet?
Jag var inte så studiemotiverad under gymnasiet så jag presterade bara någorlunda i ämnen jag tyckte var roliga. Den största skillnaden i svårighetsgrad är därför att dagligen ta ansvar för att mitt jobb blir gjort och att fortsätta framåt med de medel jag har, även i perioder när motivationen och orken svajar.
Vad är det absolut bästa med Teknisk fysik i Umeå?
Det är utan tvekan gemenskapen. Jag har aldrig känt mig så hemma i en så främmande miljö. Ända sedan jag började har jag känt mig oerhört välkomnad och stöttad både av medstuderande, lärare och programledning. Det sitter i ryggmärgen hos de flesta att på Teknisk fysik hjälper vi varandra och atmosfären i NA-korridoren är väldigt inkluderande. Du kommer alltid att hitta någon med liknande intressen som är redo välkomna dig med öppna armar.
22 snabba:
Vad är din “go-to”-matlåda?
Vilken profil planerar du att gå?
Favoritkurs hittills?
Drömyrket?
Emmeline Kjellgren
(Intervju från 2022)
F21
Vem är du?
Jag heter Emmeline, är snart 19 år och uppvuxen i Belgien. Där läste jag motsvarande Natur-Estet på gymnasiet och spenderar mycket av min fritid på målning och konst. Jag älskar att lära mig nya saker och har huvudet fullt med onödiga fakta och udda anekdoter. Jag har också alltid varit ganska aktiv och engagerade mig i samtliga klubbar och olika evenemang under gymnasiet, till exempel skolans debattklubb och FN-rollspelet Model United Nations. Och nu när jag börjat universitetet så fortsätter jag i den andan och försöka delta i så många roliga saker som jag bara kan!
Läs intervjun med Emmeline
Varför valde du att läsa Teknisk fysik i Umeå?
Jag har varit väldigt intresserad av fysik rätt länge, men för några år sedan var jag helt inställd på att läsa astrofysik. Men sen, andra året på gymnasiet, upptäckte jag att det fanns många andra delar av fysiken som också var roliga, så det blev TF, på det viset får jag ju göra lite av allting! Anledningen till att jag valde att studera just i Umeå är att det verkade vara en så mysig stad att bo i. Jag har bott i en storstad (Bryssel) där det knappt kom någon snö alls i hela mitt liv, så tanken på att bo i en liten stad med mycket snö var väldigt lockande!
Vilka var dina förväntningar på utbildningen?
Jag förväntade mig nog att det skulle vara lite jobbigare än det har varit hittills. Med sättet som kurserna är upplagda, där vi läser en kurs i taget, är väldigt skönt och gör det lätt att fokusera ordentligt och lära sig effektivt. Jag förväntade mig också att många av kurserna skulle var tråkigare, men roliga labbar och intressant material har gjort att just de förväntningarna tackochlov inte har infriats!
Vad är den största skillnaden i svårighetsgrad jämfört med gymnasiet?
Materialet är ju helt klart svårare, och eftersom man inte har obligatorisk närvaro så blir det väldigt lätt att halka efter om man inte har bra självdisciplin. Det går inte bara att lära sig saker utantill som man kunde på gymnasiet – nu är det jätteviktigt att man faktiskt förstår teorin bakom för att veta hur man ska lösa uppgifterna.
Vad är det absolut bästa med Teknisk Fysik i Umeå?
Studentlivet här är riktigt bra och sammanhållningen och gemenskapen inom programmet är otroligt bra! Man hittar lätt folk att plugga med och de allra flesta är riktigt trevliga! Det är också väldigt skönt att bo i en mindre stad eftersom alla man känner bor så nära. Var man än bor eller befinner sig så ligger det mesta på max 20 minuters cykelavstånd.
22 snabba:
Vad är din “go-to”-matlåda?
Jag tröttnar lätt på att äta samma mat hela tiden, men just nu är det nog ris med soja-stekt tofu och godtyckliga grönsaker.
Vilken profil planerar du att gå?
Teoretisk Fysik eller Rymd-och Astrofysik.
Favoritkurs hittills?
Jag tyckte inte om Flervariabelanalysen under själva kursen men efteråt, när jag faktiskt hade lärt mig materialet, tyckte jag att det nog var den mest intressanta kursen.
Drömyrket?
Forskare inom kvantmekanik … eller kanske rymdfysik?
ÅR 3
Francesca clark
(Intervju från 2022)
F20
Vem är du?
Jag heter Francesca och fyller 21 i år. Jag kommer ifrån Ulricehamn men har ursprung i USA. Min plan var att flytta tillbaka till USA och studera där efter jag tog studenten, men med COVID-19 i åtanke när jag tog studenten, så var Teknisk Fysik i Umeå ett mycket roligare och mer givande val. Jag valde att börja plugga direkt efter studenten eftersom jag tyckte att det skulle vara lättare då allt var fortfarande färskt. Jag har ett stort intresse för matlagning och jag brukar oftast spendera min fritid med kompisar som pluggar Teknisk Fysik men även de som pluggar andra program här på Umeås Universitet.
Läs intervjun med Francesca
Varför valde du att läsa Teknisk fysik i Umeå?
Jag var öppen för det mesta efter gymnasiet men var osäker vad jag vill plugga, däremot visste jag att jag ville utmana mig själv och då passade Teknisk Fysik mig perfekt! Många brukar fråga mig varför just Umeå av alla ställen, speciellt när jag kommer ifrån Ulricehamn med tanke på att det fanns andra universitet i närheten, men anledningen var för att jag bland annat ville starta om på nytt precis som både mina föräldrar gjorde när de skulle plugga när de var i min ålder och för att man kunde få examen i både Sjukhusfysik och Teknisk Fysik. Jag minns väldigt väl att min fysiklärare på gymnasiet berättade om sjukhusfysik vilket var det som lockade mig att söka Teknisk Fysik med inriktning Sjukhusfysik. Efter att jag läste på mer så blev Sjukhusfysik ännu mer lockande eftersom jag ändå ville jobba inom sjukvården men med lite annat än vad en läkare har som uppgifter.
Vilka var dina förväntningar på utbildningen?
Jag hade inte så stora förväntningar på utbildningen, men jag visste att det skulle bli tufft. Men bara för att det skulle vara tufft så betydde det inte att det inte skulle vara roligt. Jag minns väl hur jag taggad jag var på att lära mig mer avancerad matte och fysik.
Vad är den största skillnaden i svårighetsgrad jämfört med gymnasiet?
Jag måste väl säga allt ansvar man har nu. Det är inte bara att man måste se till att plugga sina timmar, men även att man måste se allt utanför skolan som man inte är van vid.
Jag bodde inte själv innan jag tog studenten, så det var när jag flyttade hit som jag fick lära känna hur det var att göra alla hemmasysslor samtidigt som man skulle hinna träna, plugga och träffa kompisar.
När man tänker på den största skillnaden i svårighetsgrad när det kommer till plugget var det att ha disciplinen att plugga. Ibland är inte allt roligt men det måste göras och ingen kommer säga till en att göra det. Det kan vara allt ifrån att kliva upp till föreläsningar, göra övningsuppgifter i boken eller att plugga inför tentor på eventuella helger.
Vad är det absolut bästa med Teknisk fysik i Umeå?
Det bästa måste jag väl säga är sammanhållningen och alla kontakter som finns inom Teknisk Fysik. Det går att alltid någon som kan hjälpa en, plugga tillsammans med en eller bara äta lunch med. Jag minns så väl under min första kurs när äldre kursare ville hjälpa oss med övningsuppgifter man inte förstod eller att hjälpa förklara vissa samband som hade gåtts igenom på föreläsningar och det var något som jag vet att inte bara jag uppskattade. Så är det fortfarande senare under studietiden om man frågar efter det.
22 snabba:
Vad är din “go-to”-matlåda?
Jag gör en riktig god köttfärssås, så det brukar ofta vara pasta med köttfärssås.
Vilken profil planerar du att gå?
Favoritkurs hittills?
Jag måste ändå säga linjär algebra när det äntligen klickade för mig!
Drömyrket?
Jag skulle tycka att det var häftigt att arbeta med strålningsbehandling.
Fredrik Wall Eskilsson
(Intervju från 2019)
F17
Vem är du?
Fredrik, 29 år, från Jämtland. Jag är oftast glad och positiv, strukturerad och tålmodig. Utöver studier lägger jag gärna min tid på flugfiske, byggnadsvård, skogsvård, fysisk träning och estetiska “småhobbyer”.
Läs intervjun med Fredrik
Varför valde du att läsa Teknisk fysik i Umeå?
Framförallt för programmets bredd, dess positiva rykte och Umeås geografiska läge. Jag ville ha möjligheten att fördjupa mig i programmering, produktutveckling, mekanik/maskinteknik, materialteknik/nanoteknik och elektroteknik, med en god teoretisk grund i fysik. Denna möjlighet kunde jag bara finna här på Teknisk Fysik i Umeå, med någorlunda närhet till min hemort och flertalet fina laxälvar i norrländskt landskap inom räckhåll som bonus.
Vilka var dina förväntningar på utbildningen?
Jag förväntade mig kort och gott en intensiv men intressant, heltäckande teknisk utbildning. Nu, halvvägs in i utbildningen, så har jag stött på vissa perioder med högre tempo och mer grundläggande teoretiskt kursmaterial än vad jag förväntade mig. Inom kort börjar vi dock läsa mot inriktningar, där man har möjligheten att göra ett vägval mot den/de gren/-ar som lockat mest. Förutom de stundvisa stressmomenten så är det överraskande roligt att läsa den här utbildningen, med god sammanhållning i klassen och många intressanta problemlösningar i grupp.
Vad är den största skillnaden i svårighetsgrad jämfört med gymnasiet?
Det är mer intensivt, mer information som skall in på kortare tid, så planering och strukturering av studieupplägg och fritid kan verkligen hjälpa. Här krävs ofta även en djupare konceptuell förståelse för att klara av alla examinationsmoment.
Vad är det absolut bästa med Teknisk fysik i Umeå?
Jag upplever att alla resurser och möjligheter finns här. Bara du tar initiativet så kan du tillgodogöra dig allt du vill/behöver, och kan utvecklas på många plan som individ.
22 snabba:
Vad är din “go-to”-matlåda?
Kycklingwok
Vilken profil planerar du att gå?
Favoritkurs hittills?
Linjär algebra
Drömyrket?
Produktutveckling med stor variation
Sara Culligan
(Intervju från 2019)
F17
Vem är du?
Sara heter jag, 23 år och kommer ursprungligen från Tavelsjötrakten utanför Umeå. Efter gymnasiet tog jag två pluggfria år där jag jobbade som Au Pair i Frankrike och reste i Sydamerika innan jag började plugga Teknisk Fysik. Jag pluggar just nu tredje året på och planen är att inrikta mig mot beräkning så småning om. Utanför plugget håller jag på med tyngdlyftning som jag även tävlar i, därav blir det en del tid på Boxen där jag tränar och har många av mina ej plugg-relaterade kompisar. Jag är även aktiv i min idrottsförening där jag sitter som ordförande.
Läs intervjun med Sara
Varför valde du att läsa Teknisk fysik i Umeå?
Jag var alltid inställd på att jag skulle gå läkarprogramet. Men på gymnasiet började jag tycka att matte och fysik var roligare är biologi och kemi. Jag hade en väldigt bra matte- och fysiklärare (shout out Johan Zamanian)som hade gått Teknisk Fysik och som ofta pratade gott om programet. När det väl var dags att välja kände jag mig dock fortfarande väldigt osäker men tillslut bestämde jag mig för att börja, med inställningen att om det kändes fel så var det väl bara att byta sen.
Vilka var dina förväntningar på utbildningen?
Jag gick in med inställningen att det skulle bli en utmaning, vilket jag gillar. Och det kan man nog säga att det blev också. Ettan gick bara fint, då vi läste matte som kändes ganska besläktad med den man läste på gymnasiet. Uppförsbacken för mig kom i tvåan då vi började ha flera fysikkurser samtidigt, vilket till en början kändes ganska mäktigt, men som man tillslut vande sig med.
Vad är den största skillnaden i svårighetsgrad jämfört med gymnasiet?
Den största skillnaden skulle jag säga är att man inte har en lärare närvarande på samma sätt då man inte har lika mycket schemalagt tid helt enkelt. Det kan bli svårt att alltid försöka knäcka nöten själv och då kan man istället behöva ta hjälp av varandra, vilket är varför vi ofta pluggar tillsammans i skolan.
Vad är det absolut bästa med Teknisk fysik i Umeå?
Jag är nog mest nöjd med att det alltid finns en gemenskap i NA-korridoren där många av oss sitter och pluggar. Ibland läser man svåra kurser och då är det väldigt skönt att ha snälla äldrekursare som man kan fråga om hjälp, speciellt när man går första året.
22 snabba:
Vad är din “go-to”-matlåda?
Köttfärsås och spagetti.
Vilken profil planerar du att gå?
Favoritkurs hittills?
Drömyrket?
ÅR 4
Malin Gidlund
(Intervju från 2022)
F19
Vem är du?
Jag heter Malin, är 21 år gammal och kommer originellt från Sundsvall. Jag flyttade upp till Umeå för att plugga direkt efter ett jag hade tagit studenten och har sedan dess slängt mig in i allt som har med studentlivet att göra. Jag har bland annat varit aktiv inom kåren, arrangerat evenemang med gruppen Tengil, arrangerat Teknisk Fysiks mottagning och deltagit i Umespexet. På min fritid tycker jag även om att hålla på med musik och hantverk, samt att läsa böcker och umgås med vänner. Träningsmässigt har jag nyligen fått ett intresse för badminton och har annars länge hållit på med judo.
Läs intervjun med Malin
Varför valde du att läsa Teknisk fysik i Umeå?
Det var faktiskt min studievägledare som riktade in mig på Teknisk Fysik, då jag själv aldrig hade hört talas om programmet tidigare. Eftersom jag var intresserad av att forska och hade en stor kärlek till matematiken och fysiken lät det som ett utmärkt alternativ. Det ska även sägas att utbildningens rykte om att vara utmanande lockade mig, då jag alltid har haft svårt att säga nej till en utmaning. Valet av universitet var mer självklart, då båda mina föräldrar tidigare studerat till läkare i Umeå. Eftersom de under många middagar hade pratat om stadens rika studentliv och fina atmosfär var jag sedan ung ålder partisk.
Vilka var dina förväntningar på utbildningen?
Mina enda förväntningar var att utbildningen skulle vara svår och bestå av väldigt mycket matte och fysik. Jag var inte den mest pålästa nybörjarstudenten får jag erkänna, men jag har ändå blivit glatt överraskad av den enormt goda kvalitén på programmet.
Vad är den största skillnaden i svårighetsgrad jämfört med gymnasiet?
Jag skulle säga att den svåraste omställningen var de höjda kraven på självständighet i studierna. Att behöva bestämma sina egna arbetstimmar var svårt till att börja med och första året pendlade jag mycket mellan att plugga för mycket och att plugga för lite. Man lärde sig dock efter ett tag hur mycket tid en själv behövde lägga ner för att klara kurserna och samtidigt upprätthålla en bra balans mellan plugg och fritid. Svårighetsgraden på kurserna tycker jag ändå har haft en bra progression, speciellt då de allra flesta kurserna inleds av en repetition av alla grundkunskaper som krävs för att ta sig igenom. Det var en glad överraskning då det var lätt att tänka att man direkt skulle kastas i på den djupa sidan simbassängen, så att säga.
Vad är det absolut bästa med Teknisk fysik i Umeå?
Helt klart den goda stämningen och gemenskapen bland studenterna, både på programmet och på universitetet i stort. Jag har fått god kontakt med studenter från samtliga årskurser vilket har lett till ett stort utbyte av studieråd, studenttraditioner och roliga historier. Det är även skönt att känna att det går att grabba tag i princip vem som helst ifall man kört fast på ett problem och behöver hjälp, vilket även gäller lärarna. Det känns även som att alla som är involverade i programmet är måna om att upprätthålla och förbättra dess kvalitét, vilket är en väldigt härlig känsla och får en själv att vilja engagera sig ytterligare.
22 snabba:
Vad är din “go-to”-matlåda?
Jag är rätt dålig på att göra matlådor (vilket min plånbok har lidit utav) men en god gryta med ris fungerar alltid.
Vilken profil går du?
Främst beräkningsfysik och robotik, men mitt schema har inslag av samtliga profiler.
Favoritkurs hittills?
Oj, va svårt att välja. Jag skulle kanske säga Fysikaliska modellers matematik, Termodynamiken eller datastrukturer och algoritmer.
Drömyrket?
Jag hade en plan om att forska när jag började utbildningen, men nu när man fått ett bättre hum om alternativen har jag ingen aning.
Agust Engström
(Intervju från 2019)
F16
Vem är du?
Jag heter Agust och är i skrivande stund 25 år. Jag kommer ursprungligen från Stockholm, där jag hittills har spenderat den största delen av mitt liv. Jag har sen barnsben haft ett brinnande intresse för sport i allmänhet och Djurgårdens IF i synnerhet. Eftersom jag på gymnasiet pluggade Samhällslinjen med inriktning mot juridik och ekonomi, började mitt Umeå-äventyr med det naturvetenskapliga/tekniska basåret universitetet erbjuder. Mina fritidssysselsättningar har av naturliga skäl förändrats över åren, till exempel gick majoriteten av mina lediga tid i Stockholm åt till diverse lagsporter, primärt fotboll och amerikansk fotboll.
Sen flytten har jag istället fått sköta mitt idrottande via spontanidrott som gym, motion och en rad olika bollsporter med vänner från och utanför programmet. Vilket har visats sig vara ett riktigt bra substitut till mina gamla idrottsformer. Ett intresse som jag däremot har hittat i Umeå är matlagning, förmodligen för att om jag nu är tvungen att laga maten själv om jag vill äta.. Annars så spenderar jag mycket av min fritid med att kolla på film, lyssna på musik, se matcher med Stockholms Stolthet (Svenska mästarna 2019, Djurgårdens IF), diskutera politik/ideologi eller umgås i rätt simpla former med mina vänner.
Läs intervjun med August
Varför valde du att läsa Teknisk fysik i Umeå?
När jag började basåret här i Umeå så var jag rätt säker på att jag ville bli någon slags civilingenjör, mest för att jag under min skolgång tyckt matte varit rätt kul och intressant, i alla fall i jämförelse med de andra ämnena. Under basåret insåg jag att det började bli hög tid att bestämma mig för vad jag vill spendera mitt yrkesverksamma liv med. Insåg lika snabbt att jag fortfarande inte hade en aning. Valde därför Teknisk Fysik för att jag från olika håll hörde att det skulle vara den tuffaste av civilingenjörsprogrammen. Varför lägga ned 5 år av sitt liv för att bli näst bäst? 🙂
Vilka var dina förväntningar på utbildningen?
Hur blev det sen? Jag var definitivt förberedd på att det skulle krävas mycket av min tid och ork för att ta mig igenom det här programmet. Det jag däremot inte var förberedd på var hur givande det skulle vara att plugga detta program. Både som människa och student. Man lär sig mycket om sig själv under detta program! Vad det gäller den kursspecifika nivån är jag lite delad över vilka förväntningar jag hade. Jag började fatta ett intresse för fysik under basåret, innan tyckte jag mest om matematik. Men såhär snart fyra in på programmet har jag insett att problemlösningsmetodiken man använder för att lösa fysikaliska problem går att applicera på långt fler områden än just fysiken (trots att “fysik” redan är stort fält bara det).
Vad är den största skillnaden i svårighetsgrad jämfört med gymnasiet?
Förutom det uppenbara, nivåskillnaden i kursinnehållet, så måste det vara hur fruktansvärt mycket mer ansvar som läggs på dig själv. Vilket jag ser väldigt positivt på. Med risk för att låta klyschig så vill jag säga att man med detta ansvar lär sig så mycket mer än bara det som förväntas av en på en kursspecifik nivå. Vidare så är en stor skillnad att man får möjlighet att fokusera på sina studier på ett annat sätt. I gymnasiet kan ju en och samma förmiddag bestå av företagsekonomi, religion och teater. På universitetet dyker man istället ned i ämnena på ett annat sätt, vilket gör underverk för motivation och faktiskt även för stoltheten man känner efter en avklarad tenta!
Vad är det absolut bästa med Teknisk fysik i Umeå?
Det är svårt att säga något annat än sammanhållningen, både den mellan studenterna och kursledningen. Studenter från alla årskurser sitter och pluggar på sina respektive kurser i samma korridor. Detta ger oss ett sammanhang som för mig har varit viktigt för att ibland orka med alla krävande kurser. Jag kunde redan i årskurs fråga studenter i årskurs 4-5 om hjälp med mina olika problem, äldrekursare är i regel väldigt sugna på att dela med sig av sina kunskaper! På ett mer studiesocialt plan är Teknisk fysik väldigt engagerade i en uppsjö av olika aktiviteter. I allt från studentpuben origo och robottävlingar till idrottsföreningar inom styrkelyft och diverse bollsporter.
22 snabba:
Vad är din “go-to”-matlåda?
Detta har som mycket annat förändrats. Men just nu, lasagne!
Vilken profil går du?
Favoritkurs hittills?
Informationsteori, närverk och marknader
Drömyrket?
Amerikansk fotbollsspelare 😉
ÅR 5
Rasmus Öberg
(Intervju från 2019)
F15
Vem är du?
Jag heter Rasmus och är halvvägs genom 23 års ålder. På fritiden gillar jag att läsa om nya kulturer och lära mig nya språk. Just nu arbetar jag på att lära mig kinesiska och spanska. Utöver detta engagerar jag mig i buddy-programmet på Umeå Universitet där vi välkomnar internationella studenter med roliga aktiviteter. När jag får tid över tycker jag även om att idrotta, gärna i form av klättring eller hinderbana.
Läs intervjun med Rasmus
Varför valde du att läsa Teknisk fysik i Umeå?
Att läsa Teknisk Fysik var inte en självklarhet för mig då jag lämnade gymnasiet med ett brett spektrum intressen. I slutändan valde jag dock Teknisk Fysik tack vare en förkärlek för fysik på gymnasiet samt programmets extremt goda rykte på arbetsmarknaden. Valet att studera i Umeå var självklart. Det finns ingen annan stad i Sverige som har den perfekta mixen av storstad och småstad och ett så levande studentliv som Umeå. Under min tid på programmet har jag inte för en sekund ångrat att jag valde att läsa Teknisk Fysik i Umeå.
Vilka var dina förväntningar på utbildningen?
Mina förväntningar var till stor del formade av min gymnasietid samt fysikerstereotyper från media: att utbildningen är väldigt teoretiskt inriktad och att mycket av studierna skulle i största mån bestå av föreläsning efter föreläsning och egna bokstudier. Nu senare vill jag snarare lägga fokus på hur applicerbart det vi lär oss på utbildningen är. Från att vi lärt oss hur vi driver projekt till hur vi sätter upp avancerade experiment och simuleringar så har vi lärt oss mycket som inte bara är ren teoretisk fysik, utan även kan appliceras i många skilda områden.
Vad är den största skillnaden i svårighetsgrad jämfört med gymnasiet?
Vad är det absolut bästa med Teknisk fysik i Umeå?
Bemötandet och sammanhållningen i programmet. Det finns ingen anspråksfullhet eller arrogans hos varken lärare eller studenter på programmet, och det finns alltid en otrolig vilja att vara folk runtomkring till hjälps. De dagar man verkligen sitter fast i något problem vet vi att vi alltid har någon att vända oss till, vare sig det är en kurskamrat, äldrekursare eller lärare så finns det alltid hjälp att få, och personer man kan bolla idéer med.
22 snabba:
Vad är din “go-to”-matlåda?
Indisk linsgryta med ris.