Information om utlandsstudier

Här finner du information om hur man åker utomlands. 

Sök info här:

Utbyten.se  – Universitet och högskolerådet

Umeå Universitet – Så funkar det, utlandsstudier

International Office – Databas med alla universitet man kan söka till

CSN – Studera utomlands

Teknisk Fysik – Utlandsstudier, med deras PDF. Jens Zamanian kan svara på frågor.

Typer av utbyten:

Erasmus+

Erasmus+ är avtal mellan olika universitet inom Europa (EU samt EES). Avtalen är antingen via universiteten själva eller mellan institutioner på respektive universitet. Man kan ansöka om ett stipendium som ger olika mycket beroende vilket land man åker till och man måste fylla i ett Study Agreement. Tips är att skaffa Danskebank redan innan, eftersom stipendiet kommer dit. Under processen får man tillgång till en Cambro-sida med resurser. I och med Brexit är det oklart om Storbrittanien kommer fortsätta vara med i Erasmus+. De är det t.om. 2020. Här finner du det senaste om Brexit.

North2north

Länderna kring polcirkeln har ett eget utbytesprogram, North2north. De länderna är Sverige, Finland, Danmak ( + Grönland & Färöarna), Norge, Ryssland, Kanada och USA (enbart Alaska & Maine). Man kan ansöka om ett stipendium.

Via fysikinstitutionen

Fysikinstitutionen har egna bilaterala avtal, både inom och utanför Europa. Jens Zamanian är ansvarig för dessa utbyten och kan svara på frågor. I denna PDF hittar du alla Fysikinstitutionens avtal (uppdaterad 2017).

Via Umeå Universitet

Universitetet har egna avtal både inom och utanför Europa. Kontakta International Office och hitta info här.

Freemover

Studenten kan välja att ansöka till ett universitet utomlands helt utan hjälp från Umeå Universitet. Då är man en såkallad freemover och måste stå för kostnaden själv.

Exjobba utomlands

Det går att utföra sitt exjobb utomlands. Om man gör det i ett låg- eller medelinkomstland heter det Minor Field Studies.