Hur man gör

Anvisningar om hur du gör för att studera utomlands.

“En upplevelse för livet …”, “Det bästa jag gjort …”.

Det är så här många studenter beskriver sin tid som utbytesstudent. Inte nog med att i princip alla tekniska fysiker som pluggat utomlands kommit hem oerhört nöjda,  utlandsstudier är också en stark merit som värderas allt högre på arbetsmarknaden.

Att du har läst i andra länder visar att du har initiativförmåga, är orädd, kan anpassa dig till olika miljöer och har social förmåga, väldigt viktiga egenskaper för en civilingenjör. Dessutom är det ganska lätt att arrangera sina utbytesstudier, så du kommer inte att ångra dig om du åker.

Gör så här

Läs det här pdf-häftet om utlandsstudier. Välj sedan ut något intressant universitet och leta fram kurser på webben. Kolla även språk och terminstider. När det är klart kan du kontakta Krister Wiklund för ett preliminärt tillgodoräknande av kurserna i din svenska examen. Under processens gång bör du hålla kontakt med Jens Zamanian, som är studierektor för internationalisering på fysikinstitutionen, han kan hjälpa dig en hel del.

Du läser på heltid under en eller två terminer. För de avtal som inte ligger på institutionsnivå måste du vara ute i god tid, deadline för studier efterföljande läsår är 15 november, och här konkurrerar du med studenter från hela universitetet. Konkurrensen om utbytesplatser i populära länder kan vara tuff. Fysikinstitutionens utbytesplatser är lättare att få, ungefär normalstudietakt utan särskilda betygskrav brukar räcka, men dessa utbytesavtal gäller främst länder inom Europa.

Studenten kan välja att ansöka till ett universitet utomlands helt utan hjälp från Umeå Universitet. Då är man en såkallad freemover och måste stå för kostnaden själv.

 

Typer av utbyten 

Erasmus+

Erasmus+ är avtal mellan olika universitet inom Europa (EU samt EES). Avtalen är antingen via universiteten själva eller mellan institutioner på respektive universitet. Man kan ansöka om ett stipendium som ger olika mycket beroende vilket land man åker till och man måste fylla i ett Study Agreement. Tips är att skaffa Danskebank redan innan, eftersom stipendiet kommer dit. Under processen får man tillgång till en Cambro-sida med resurser. I och med Brexit är det oklart om Storbrittanien kommer fortsätta vara med i Erasmus+. De är det t.om. 2020. Här finner du det senaste om Brexit.

North2north

Länderna kring polcirkeln har ett eget utbytesprogram, North2north. De länderna är Sverige, Finland, Danmak ( + Grönland & Färöarna), Norge, Ryssland, Kanada och USA (enbart Alaska & Maine). Man kan ansöka om ett stipendium.

Via fysikinstitutionen

Fysikinstitutionen har egna bilaterala avtal, både inom och utanför Europa. Jens Zamanian är ansvarig för dessa utbyten och kan svara på frågor. I denna PDF hittar du alla Fysikinstitutionens avtal (uppdaterad 2017).

Via Umeå Universitet

Universitetet har egna avtal både inom och utanför Europa. Kontakta International Office och hitta info här.

Freemover

Studenten kan välja att ansöka till ett universitet utomlands helt utan hjälp från Umeå Universitet. Då är man en såkallad freemover och måste stå för kostnaden själv.

 

Relevanta länkar

Utbyten.se  – Universitet och högskolerådet

Umeå Universitet – Så funkar det, utlandsstudier

International Office – Databas med alla universitet man kan söka till

CSN – Studera utomlands

Teknisk Fysik – Utlandsstudier, med deras PDF. Jens Zamanian kan svara på frågor.

Teknisk Fysik Abroad

loading map - please wait...

Teknisk Fysik Abroad: 27.037300, 14.425300