Blivande student

Har du funderat över att läsa eller ska börja till hösten? Här på hemsidan har vi samlat material angående din mottagning, matematikrepetition och annat intressant att titta på.

Engagemang på programmet

Studentengagemang vid sidan av studierna är något som verkligen utmärker Teknisk fysik i Umeå. Läs mer om vad det finns att engagera sig i som Teknisk fysiker vid Umeå universitet.

Student för en dag

Umeå universitet ger dig möjligheten att följa en student på ett program som du är intresserad av att läsa. Här kan du läsa mer om student för en dag på Teknisk fysik.

Röda Tråden

Röda tråden är en databas med information om kurserna på Teknisk fysik i Umeå. Här hittar du all information du behöver för att planera din utbildning.

Lunch- och inspirationsföreläsningar

Varje år anordnas ett antal intresseföreläsningar relaterade till utbildningen, detta görs för att koppla an till aktuell forskning och teknik, skapa inspiration och för att ge ett naturlig avbrott från studierna. Föreläsningarna ges bland annat av forskare, alumner eller andra personer intressanta för utbildningen. Alla studenter på teknisk fysik är välkomna att delta och ta del av evenemangen som hålls i ett mer avslappnat och populärvetenskapligt format.

Teknisk fysik i Umeå

Ta Ledningen! Teknisk fysik är en av Umeå Universitets åtta civilingenjörsutbildningar. Som student på Teknisk fysik blir du en del av den speciella gemenskap som alla från nya studenter till erfarna föreläsare tillsammans har skapat. Med denna gemenskap i ryggen är det aldrig något problem att få svar på frågor som sträcker sig från första årets matematikstudier till utlandsstudier och examensarbeten. Teknisk fysik i Umeå fick högsta möjliga betyg i UKÄ:s senaste nationella utvärdering. Dessutom var vi den enda utbildningen i Teknisk fysik som fick högsta betyg, Teknisk fysik i Umeå är också ett av de mest valbara civlingenjörsprogrammen i Sverige genom det stora utbudet av kurser och möjligheten att hitta en kombination av dessa som passar just dig! Med orden Kvalitet, Närhet, Engagemang och Valbarhet vill vi att en utbildning i Teknisk fysik ska överträffa allas förväntningar!

Henrik Sjöholm, Wien 2019

Hej! Här vill jag berätta om mitt Erasmus-utbyte på det Tekniska Universitetet i Wien våren 2019. Jag åkte under mitt 5e år och mina mål var att prata tyska, läsa intressanta kurser, lära känna Österrike och träffa nya människor. Jag känner att jag lyckades med allt!

För mig stod det mellan universitetet i München, Groeningen och Wien. Det blev Wien eftersom jag hört mycket bra om staden och att jag fick hjälp av klasskamrater som varit där tidigare. Terminerna i Österrike ligger senare än våra terminer så jag började 1 mars och slutade sista juni. Höstterminen är från 1 oktober till sista januari. I själva verket började min termin 1 februari då universitetet erbjöd en månadskurs i tyska för ungefär 400€. Jag rekommenderar verkligen att man läser den kursen!

När väl terminen kom igång hade vi flera välkomstaktiviteter, lära-känna övningar och vi fick prata med studenter från Österrike. Studenterna kom ifrån hela Europa och de vanligaste nationaliteterna var Nederländerna, Frankrike och Spanien. Jag träffade bara 3 andra svenskar där, varav en från Umeå. Jag läste många mindre kurser på låg fart och hade någon föreläsning varje dag. Vissa perioder läste jag intensivkurser vilket ställde till det lite i schemat.

På fritiden fanns det mycket att göra. Varje vecka anordnades det olika spelkvällar, pubbrundor och helgaktiviteter. Det fanns flera studentorganisationer som även anordnade resor till grannländerna och jag hade otroligt roligt med mina nya vänner där. Wien har mycket aktivt nattliv och det varma vädret gjorde att man kunde vara utomhus ofta. Vi anordnade vår första BBQ redan i slutet av mars.

Wien är känt för sitt kaffe och Sachertorte (en chokladtårta). Redan vid påsk var det varmt och skönt vid caféet utanför skolan.

Universitetets huvudbyggnad. Här finns det föreläsningssalar, konferensrum och administration. Campus ligger jättecentralt nära Karlsplatz.

Språk

I Österrike kan de flesta under 50 prata engelska (framförallt på universitetet). Med äldre kan det vara bra att kunna grundläggande tyska om man vill fråga om hjälp eller beställa mat. Utbytesstudenterna kan engelska. Den enda gången språket var ett problem var i början av kursstart. Jag behövde räcka upp handen och be föreläsaren prata engelska eftersom han inte hade koll på att jag var utbytesstudent. Ibland får man även e-mail på tyska vilket kan vara irriterande. Tyskkursen jag läste i februari hade lektioner på förmiddagarna måndag-torsdag vilket lämnade mycket tid till att vara med klasskamraterna. De var också ingenjörsstudenter och det var med dem jag spenderade mycket av min tid när terminen väl kom igång. Jag rekommenderar verkligen tysk-kursen, man får en månad att etablera sig i staden, får umgås med studenter i en mindre grupp och den finns på flera nivåer (alla 6hp).

Universitetet

TUWien påminner mycket om KTH i Stockholm. Det är ett tekniskt universitet med knappt 30 000 studenter. Det finns andra universitet i staden och man kan träffa studenter från dem också. Man har tillgång till datorsal, matsal, ett international office som kan svara på frågor och ett stort bibliotek. Det jag saknade var en studiekorridor som Icelab. Varje program hade även ett uppehållsrum för fester, eftermiddagshäng och lunchrum. Lärarna är engagerade och hjälper gärna till om man har frågor.

Studier & Kurser

TUWien har en databas med alla tillgängliga kurser. Här kan man sortera efter institution, ämne och språk (“if required in english” betyder att kursen vanligtvis är på tyska men att de byter om man ber om det) och flera andra saker. Det man snabbt inser är att kurserna när mycket mindre än våra. Det är vanligast med kurser på 3 eller 4hp och som internationell student kommer man in på alla kurser man söker till om de inte har specifika förkunskapskrav. Här kan det vara bra att maila läraren och se vad de förväntar sig. Jag läste många kurser som var intressanta. Höjdpunkten var en kurs i raketmotorteknik och en intensivkurs i LABView. Österrikarna jag pratade med delade in kurserna i två grova kategorier: dels kurser som mest är intressanta och roliga, däribland raketkursen och kosmologi som jag också läste, dels baskurser man behöver till sin examen. Som mastersstudent kunde jag välja fritt vad jag ville läsa så jag tog de kurserna jag tyckte lät roligast. På baskurserna håller de i regel högre studietempo och avlutar med en skriftlig tentamen. Det är vanligt med läxor under terminens gång som ser till att man hänger med. Om man inte lämnar in dem får man inte skriva tentan. På mina kurser var det vanligt att ha en muntlig tentamen. Där fick man ett antal instuderingsfrågor varav man skulle kunna klara ett par stycken under ett 20-30 minuters samtal med läraren. Lärarna hjälpte en om man hade frågor. Det jag tyckte var svårt var att komma in i klassen när man bara läste strökurser (folk kom dit, sedan gick de hem direkt efter så man hann inte prata med dem). Detta gjorde att jag istället studerade med andra utbytesstudenter som läste något helt annat i biblioteket.

Fritid

Wien är känt för all sina caféer och vackra miljö. Vi hittade på mycket egna aktiviteter och som internationell student kan man åka på resor som anordnas av olika studentorganisationer. Jag åkte till München, Krakow, Zagreb, Prag och kunde även ha åkt skidor i Alperna men det hann jag inte med.

Boende

Jag fick boende via ett bostadsbolag som heter OEAD.  Det gick fort att ansöka (tror man får någon typ av förtur som antagen student). Jag betalade 540€ i månaden för att bo i en delad lägenhet. Vi var 4 studenter, jag, en japan och två argentinare. Vi hade gemensamt kök men alla hade eget sovrum och toalett/badrum. Jag bodde vid en av de större tågstationerna (Westbahnhof) ungefär 25 minuter från centrum och universitetet. Det var ett toppenläge! Ett annat bostadsbolag jag hörde gott om var housingvienna och man kan även fixa boende privat.

Staden

Wien är en helt underbar stad! Den hamnar ofta högt upp i ranking kring välmående, kultur och kollektivtrafik. Som student har man tillgång till en terminsbiljett för 72€ och den gör det jätteenkelt att åka runt med tunnelbana, buss, spårvagn etc. Wien är något större än Stockholm och det finns mycket att se! Allt från museer till enorma parker. På våren anordnar staden en av världens största gratis musikfestivaler. Till skillnad från Sverige är det vanligt att man betalar med kontanter, men detta är inget problem eftersom det finns automater på många ställen. De har även ett mycket långt påsklov så man kan enkelt ha över familj och vänner på besök!

Jag hoppas verkligen att du vill åka och ha lika roligt som jag hade det!

Om du undrar mer om Wien, skicka gärna ett e-mail eller pm!

 

Teknisk fysik Umeå
Ta Ledningen! Teknisk fysik är en av Umeå Universitets åtta civilingenjörsutbildningar. Som student på Teknisk fysik blir du en del av den speciella gemenskap som alla från nya studenter till erfarna föreläsare tillsammans har skapat. Med denna gemenskap i ryggen är det aldrig något problem att få svar på frågor som sträcker sig från första årets matematikstudier till utlandsstudier och examensarbeten. Teknisk fysik i Umeå fick högsta möjliga betyg i UKÄ:s senaste nationella utvärdering. Dessutom var vi den enda utbildningen i Teknisk fysik som fick högsta betyg, Teknisk fysik i Umeå är också ett av de mest valbara civlingenjörsprogrammen i Sverige genom det stora utbudet av kurser och möjligheten att hitta en kombination av dessa som passar just dig! Med ledorden “Ta Ledningen!” vill vi att en utbildning i Teknisk fysik ska överträffa allas förväntningar!

Student

Här hittar du som student information och resurser!

Blivande student

Här hittar du som blivande student all information du behöver för att ta beslut om Teknisk fysik i Umeå är rätt utbildning för dig.

Alumni

Här kan du som alumn registrera dig i alumninätet och få övrig information om hur du kan hålla kontakten med din utbildning.